Pokud vynecháš kuřecí maso, můžeš si na salátu pochutnat i v období půstu.
Adéla Hukalová, Nymburk
Ingredience
- 1 celer
- 50 ml octa
- 150 g kuřecího masa
- podle potřeby sůl
- 1 červená cibulka
- 2 stonky řápíkatého celeru
- 5 ředkviček
- 1 jablko
- 2 vejce
- 1 lžíce citronové šťávy
- 80 g sójové majonézy nebo jogurtu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vložíme do kastrůlku, zalijeme vodou, přidáme ocet a povaříme 7 minut. Slijeme přes síto a necháme vychladnout.
-
Kuřecí maso uvaříme v osolené vodě doměkka a také necháme vychladnout, pak nakrájíme. Červenou cibulku, řapíkatý celer a ředkvičky nakrájíme na malé kousky.
-
Vše smícháme ve větší míse, přidáme nahrubo nastrouhané jablko a vejce, osolíme a ochutíme citronovou šťávou podle potřeby. Nakonec vmícháme sójovou majonézu, případně bílý jogurt. Salát ozdobíme čerstvou zeleninou a podáváme s celozrnným pečivem.
Tip redakce
Do zadělávací nádoby z domácí pekárny nalijeme 350 ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 lžíci octa, přidáme 100 g pšeničné tmavé chlebové mouky, 200 g pšeničné celozrnné mouky a 200 g žitné celozrnné mouky. K jednomu kraji dáme 1 lžičku krupicového cukru s 21 g droždí, ke druhému kraji dáme 1,5 lžičky kmínu a 1 lžičku soli. Nádobu dáme do pekárny a zapneme na program ‚‚celozrnný‘‘. Do směsi přidáme různá semínka (slunečnici, lněné semínko apod.) podle vlastní chuti.