Ingredience
- 4 lžíce máslo
- 2 lžíce mouka hladká
- 1,5 l voda
- 1 kostka vývar hovězí
- 150 g žampiony
- 2 lžíce máslo
- 1/2 celer
- 1 stonek libeček
- špetka muškátový oříšek
- špetka kari
- dle chuti sůl
- dle chuti pepř
- 1/2 svazku pažitka
- na ozdobu petržel nať
- dle potřeby chléb toustový
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Zpěníme 2 lžíce másla, zaprášíme hladkou moukou a uděláme jíšku, kterou zalijeme 1,5l vody. Přidáme kostku drůbežího vývaru, libeček a necháme 10 minut povařit.
-
Zatím očistíme houby, pokrájíme je na tenké plátky a na zbylém másle osmažíme. Přidáme celer, který jsme najemno nastrouhali, a orestujeme asi 5 minut.
-
Žampiony s celerem vhodíme do polévky a povaříme ještě asi 10 minut.
-
Polévku okořeníme, rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme nasekanou pažitku. Podáváme ji s osmaženým toastovým chlebem, zdobíme čerstvou petrželkou.
TIP: Chuť celerové polévky skvěle doplníš přidáním trochy zakysané smetany.