Ingredience
- 200 g celer
- 1 l vývar zeleninový
- kousek máslo
- 80 g mouka hladká
- špetka muškátový oříšek
- 100 ml mléko
- 1 žloutek
- špetka sůl
- špetka pepř
- dle chuti koření polévkové
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Zalijeme je trochou vývaru a vaříme téměř doměkka. Dáváme však pozor, abychom celer nerozvařili.
-
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Smícháme ji se špetkou muškátového oříšku a za neustálého prošlehávání metlou zalijeme zbylým vlažným vývarem.
-
Potom polévku přivedeme k varu, vmícháme do ní odvar z celeru a vaříme zhruba 30 minut.
-
Před koncem varu přilijeme víc než polovinu mléka, povaříme a pak polévku procedíme hustým sítem.
-
Nakonec do ní vložíme uvařený celer, společně krátce povaříme a zjemníme jedním žloutkem rozmíchaným ve zbylém mléce.
-
Hotovou polévku dochutíme solí, pepřem, případně polévkovým kořením.