Reklama
Brokolicová polévka se sýrovými noky
Fotogalerie:

Brokolicová polévka se sýrovými noky

Alena Linhartová

Zábřeh
Moje rodina brokolici zrovna nemiluje. Abych ji trochu ‚‚zamaskovala‘‘, vařím z ní výbornou polévku.
Alena Linhartová, Zábřeh

Ingredience

  • 250 g brokolice
  • 1 brambory
  • 1 l vývar kuřecí
  • 200 g smetana zakysaná
  • 1 vejce
  • 1 svazek petrželka
  • 2 lžíce mouka hladká
  • 50 g sýr strouhaný
  • 2 strojúhelníky sýr smetanový
  • špetka sůl
  • špetka pepř

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Noky si připravíme nejlépe v misce, kde smícháme našlehané vejce s hladkou moukou, strouhaným tvrdým sýrem, smetanovým měkkým sýrem a čerstvou petrželkou, kterou jsme opláchli a najemno nasekali.
  2. krok2 Ingredience důkladně mícháme tak dlouho, dokud se nespojí v hladké těsto, které ještě osolíme a opepříme.
  3. krok3 Noky tvarujeme pomocí dvou polévkových lžic a vhazujeme je do hrnce s vařící se vodou. To, že nok je hotový, poznáme, jakmile se odlepí ode dna a začne plavat na hladině. Pokud si nejsi jistá, pro kontrolu můžeš jeden nok rozkrojit a dle potřeby ještě chvilku dovařit.
  4. Brokolici opláchneme, odkrojíme od košťálu a společně s očištěnou a na kostičky nakrájenou bramborou uvaříme doměkka.
  5. Potom slijeme vodu, zeleninu přendáme do mixéru, zalijeme vývarem a dohladka rozmixujeme.
  6. Rozmixovanou směs vrátíme do čistého hrnce. Do polévky vmícháme zakysanou smetanu a potom ji podle chuti osolíme a opepříme. Necháme ještě chvilku povařit.
  7. Podáváme s teplými noky a zdobíme bylinkami, případně i trochou zakysané smetany.
     
    TIP: Noky musíš uchovávat v teple, přidávají se do polévky až na konci vaření. 

Pošli recept! 6/2011 (3.5.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Cuketové minipizzy

Cuketové minipizzy

Jejich chuť můžeš zvýraznit špetkou chilli vmíchanou do náplně. Svetlana Kravchenko, ...
Zdravě a chutně /03.03.13
Cukety plněné houbami

Cukety plněné houbami

Je hezké, když je před podáváním přikryješ odkrojeným vrškem.

Jana Koutná, ...

Zdravě a chutně /22.09.17

Čína z lilku

Variace na "čínu" chutná s lilkem výborně, je lehká a rychlá, vyzkoušej ji.
Helena ...
Zdravě a chutně /13.01.10
Kyjevské fazole

Kyjevské fazole

Chutný oběd bez masa.

Tereza Císařová, Zelenec

Zdravě a chutně /03.09.13
Zelenina Jardiniére

Zelenina Jardiniére

Před podáváním vyjmi svazek bylinek.

Petra Wolfová, Kralupy

Zdravě a chutně /20.06.15
Penne s omáčkou z brokolice

Penne s omáčkou z brokolice

Vařím hlavně pro svého přítele. Oba máme rádi těstoviny na tisíce způsobů.
...
Zdravě a chutně /02.09.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu