Ingredience
- 250 g brokolice
- 1 brambory
- 1 l vývar kuřecí
- 200 g smetana zakysaná
- 1 vejce
- 1 svazek petrželka
- 2 lžíce mouka hladká
- 50 g sýr strouhaný
- 2 strojúhelníky sýr smetanový
- špetka sůl
- špetka pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Noky si připravíme nejlépe v misce, kde smícháme našlehané vejce s hladkou moukou, strouhaným tvrdým sýrem, smetanovým měkkým sýrem a čerstvou petrželkou, kterou jsme opláchli a najemno nasekali.
-
Ingredience důkladně mícháme tak dlouho, dokud se nespojí v hladké těsto, které ještě osolíme a opepříme.
-
Noky tvarujeme pomocí dvou polévkových lžic a vhazujeme je do hrnce s vařící se vodou. To, že nok je hotový, poznáme, jakmile se odlepí ode dna a začne plavat na hladině. Pokud si nejsi jistá, pro kontrolu můžeš jeden nok rozkrojit a dle potřeby ještě chvilku dovařit.
-
Brokolici opláchneme, odkrojíme od košťálu a společně s očištěnou a na kostičky nakrájenou bramborou uvaříme doměkka.
-
Potom slijeme vodu, zeleninu přendáme do mixéru, zalijeme vývarem a dohladka rozmixujeme.
-
Rozmixovanou směs vrátíme do čistého hrnce. Do polévky vmícháme zakysanou smetanu a potom ji podle chuti osolíme a opepříme. Necháme ještě chvilku povařit.
-
Podáváme s teplými noky a zdobíme bylinkami, případně i trochou zakysané smetany.TIP: Noky musíš uchovávat v teple, přidávají se do polévky až na konci vaření.