Denisa Malíková, Poděbrady
Ingredience
- 2 brokolice
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
- podle potřeby sůl
- podle chuti pepř
- špetka muškátového oříšku
- 2 stroužky česneku
- 200 g čedaru
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brokolice omyjeme, rozebereme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a povaříme asi 2 minuty.
-
Vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout.
-
V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme ho hladkou moukou, přilijeme mléko a rozmícháme dohladka. Bešamel ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, drceným česnekem a vmícháme nastrouhaný sýr, který necháme v omáčce rozpustit.
-
Do pekáčku vymazaného máslem rozložíme brokolici, zalijeme ji sýrovým bešamelem a zapékáme při 200 °C asi 15–20 minut.
Tip redakce
Brokolici je možné nahradit například květákem.