Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bůčková roláda
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10552 kcal
Bílkoviny 448 g
Sacharidy 249 g
Tuky 827 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roládu nakrájenou na plátky lze podávat i na oslavách jako součást teplého bufetu.

Suroviny

bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 6 stroužky
drcený
nadrobno
vejce 3 ks
tymián 2 snítky
odblaněných a na kostičky
mandle 150 g
loupané, na nudličky nebo v celku
starší, na kostičky
mléko 200 ml
vývar kuřecí 1 l
nebo hovězí
k podávání (viz Něco navíc)

Postup

1

Z bůčku připravte pěkný plát (viz popis níže). Nerovnosti odřízněte a dejte stranou (mělo by jich být asi 200 g). Plát řádně osolte a opepřete a potřete 3 stroužky česneku. Na másle opečte cibuli dosklovita; trvá to asi 4 minuty.

2

Odložené maso umelte na nádivku. Přidejte k němu vejce, zbylý česnek, lístky tymiánu, játra, mandle, rohlíky předem namočené v mléce a opečenou cibuli. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.

3

Troubu předehřejte na 160 °C. Plát masa položte na pracovní plochu (viz níže). Na maso rozprostřete nádivku, roládu pěkně zarolujte a svažte provázkem. Pečte přiklopené 3 hodiny doměkka a podlévejte vývarem. Pak zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě 20 minut dozlatova.

4

Vyjměte roládu a pekáč postavte na sporák. Šťávu zaprašte moukou a rozmíchejte. Zalijte 500 ml vývaru, dobře rozšlehejte a odškrábejte z pekáče všechny chutné připečeniny; provařte 10 minut, případně ještě zřeďte vývarem nebo osolte. Přeceďte.

5

Plátky rolády podávejte se šťouchanými bramborami přelité připravenou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Šťouchané brambory připravte ze 2 kg oloupaných brambor Nakrájejte je a v osolené vodě uvařte doměkka. Mezitím na 2 lžících másla zpěňte 3 nasekané stroužky česneku, přidejte asi 200 g mraženého listového špenátu, podlijte 250 ml smetany ke šlehání, osolte, opepřete a přiklopené duste, až špenát povolí. Pak rozšťouchejte do brambor.

příprava masaJAK UDĚLAT PLÁT?
Na roládu upravte bůček bez kosti na plát. Nejdříve odstraňte kůži (1) pravidelnými řezy co nejtěsněji u ní. Pak odřízněte přečnívající kousky masa (2), abyste dostali pravidelný obdélník. Z boku po delší straně do masa uprostřed udělejte horizontální řez (3) a postupně rozkrojte maso jako knihu. Na druhé straně maso nechte po delší straně spojené (4), případně sklepněte paličkou do roviny.

příprava roládyJAK NA ROLÁDU?
Strana zevnitř řezu (1) patří vně rolády, takže tou plát masa položte na pracovní plochu. Stranu nejblíž u kůže (2) a u žeber (3) poklaďte nádivkou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč