Reklama
‚‚Žemlofka‘‘ (žemlovka z tofu)
Fotogalerie:

‚‚Žemlofka‘‘ (žemlovka z tofu)

Kateřina Gajová

Brno
Je to zdravější variace klasické pochoutky našich babiček.
Kateřina Gajová, Brno

Ingredience

  • 3-4 ks rohlík tmavý
  • 3 ks jablka
  • 1 lžička skořice
  • 50 g ořechy vlašské
  • 250 ml mléko sojové
  • 2 ks vejce
  • 1 kostka tofu
  • 50 g rozinky
  • med dle chuti
  • dle potřeby tuk na vymazání formy
  • dle potřeby kurkuma
  • dle potřeby cukr třtinový

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Rohlíky nakrájíme na 1 cm tlustá kolečka. Jablka nastrouháme na plátky a smícháme se skořicí a rozdrcenými ořechy. V horkém mléce rozšleháme dva žloutky. V části mléka rozmačkáme tofu, přisypeme rozinky a přisladíme medem nebo sirupem. (Tofu-tvaroh by neměl být řídký, ale mít hrudkovitou konzistenci.)
  2. Formu na pečení (nejlépe dortovou) vymažeme tukem. Rohlíky namáčíme ve zbylém mléce a klademe na dno těsně vedle sebe. Na tuto vrstvu navršíme směs tofu a na ni třetinu jablek. Poklademe druhou vrstvou rohlíků, na ně přijde zbytek jablek a poslední vrstva rohlíků. Pokud nám zbylo mléko, přelijeme jím vršek žemlovky. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C přibližně 40 minut.
  3. Zatím si ušleháme sníh z bílků, špetky kurkumy a třtinového cukru. Zhruba pět ­minut před koncem pečení navršíme sníh na žemlovku a dopečeme dozlatova, stačí 5–10 minut.
  4. Podáváme posypanou sušeným sójovým mlékem nebo moučkovým cukrem.

Pošli recept! - Speciál - Levné recepty (22.2.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Pečené lilkové pyré

Pečené lilkové pyré

Když mám chuť na exotičtější pyré, přidám trochu kokosového mléka. Hedvika ...
Zdravě a chutně /20.09.17
Pohanková pomazánka z hlívy

Pohanková pomazánka z hlívy

Místo uzeniny dej domácí pomazánku.
Daniela Schachlová, Ostrava
Zdravě a chutně /04.08.11
Křupavý rybí špíz

Křupavý rybí špíz

Ryby se dají připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte tento výborný špíz.
Jakub ...
Zdravě a chutně /22.02.10
Jarní zelený hummus

Jarní zelený hummus

Je hned hotový a má zajímavou barvu.

Kateřina Gajová, Brno

Zdravě a chutně /12.09.12
Grilované krůtí stehno

Grilované krůtí stehno

Stehna je potřeba předpéct.

Iva Kopecká, Litomyšl

Zdravě a chutně /03.08.16
Filátko pod cizrnou

Filátko pod cizrnou

Ciizrna neboli také římský hrách má svou typickou oříškovou chuť, takže s ...

Zdravě a chutně /17.05.13
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu