Ingredience
- 8 listů z hlávky zelí hlávkové
- 8 plátků šunka
- 500 g maso mleté
- 1 žemle
- 1 vejce
- 80 g špek
- 2 stroužky česnek
- dle chuti sůl
- dle chuti pepř
- 1 cibule
- 2 lžíce olej
- 50 ml kečup
- 1 kostka bujón zeleninový
- 1 lžíce mouka hladká
- 1 lžíce cukr pískový
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Žemli nakrájíme na malé kostičky a zalijeme trochou vody. Necháme nabobtnat. Přidáme mleté maso, vejce, nadrobno nasekaný špek, rozetřené stroužky česneku, mletý pepř a sůl. Vše důkladně promícháme a nakonec z masové směsi vytvoříme osm stejně velkých válečků. Zelné listy spaříme v horké vodě a vyřízneme prostřední košťál.
-
Na každý list položíme plátek šunky a váleček masa, zabalíme a převážeme nití. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přilijeme kečup, 250 ml vody, přidáme zeleninový bujon a promícháme. Do omáčky vložíme připravené závitky. Dusíme asi 20 minut.
-
Závitky vyndáme a omáčku zahustíme moukou rozšlehanou v hrnku vody. Krátce povaříme, podle chuti osladíme a přisolíme. Závitky vrátíme do omáčky. Podáváme s rýží nebo vařenými brambory.