Ingredience
- 2 lžičky cukr krupice
- 1/2 lžičky pepř
- 1 lžička máslo
- 250 g zelenina mražená
- 1 sáček želatina
- 1-2 lžičky ocet
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Zeleninu rozmrazíme a potom zlehka orestujeme na másle v kastrůlku.Ve větším hrnci rozpustíme želatinu s požadovaným množstvím vody (podle návodu na zadní straně sáčku).
-
Želatinu ochutíme solí, pepřem, octem, cukrem a promícháme. Měla by mít sladkokyselou chuť. Do rozpuštěné želatiny přidáme zeleninu a směs dobře promícháme. Připravíme si umyté a studenou vodou vypláchnuté formičky, které plníme želatinovou směsí.
-
Naplněné formy dáme ztuhnout do lednice. Hotový aspik se snadno od formy oddělí, pokud celou nádobku na několik vteřin ponoříme do horké vody. Zeleninový aspik podáváme se zeleninovou oblohou, salátem z čerstvé sezonní zeleniny a s čerstvým, nejlépe celozrnným pečivem. výborná je k němu také opečená bageta.