Hlíva je velmi zdravá, doma ji máme moc rádi. Připravuji ji na více způsobů. Tenhle je jeden z nejlepších.
Ondřej Dráteník, Litomyšl
Ingredience
- 1 cibule
- 250 g hlíva ústřičná
- 500 g brokolice
- 2 lžíce olej
- 2 vejce
- sůl podle potřeby
- pepř podle chuti
- pažitka na ozdobení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky. Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a povaříme ve slané vodě doměkka.
-
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou hlívu. Orestujeme a poté pod pokličkou podusíme. Stáhneme z plamene a přidáme brokolici, kterou jsme překrájeli na malé kousky. Dále přidáme 2 žloutky, osolíme, dochutíme mletým pepřem a promícháme.
-
Ze zbylých bílků ušleháme sníh, který přidáme na závěr, a vše zlehka promícháme. Zapékací misku vymažeme olejem, směs do ní přendáme a dáme zapéct do trouby přibližně na 30 minut. Na talíři ozdobíme pažitkou.
Tip redakce
Podobně se dá hlíva ústřičná připravovat třeba i s více druhy zeleniny – vybírat se dá z různých mražených směsí. Pokrm je pak barevnější.