Skvělé zimní jídlo – jáhly tě zahřejí a zasytí, ryba dodá jód, pomeranč vitaminy.
Markéta Závadová, Tábor
Ingredience
- 400 g filetů z tresky
- podle potřeby sůl
- šťáva z 1/2 citronu
- 200 g jáhel
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 pomeranč
- 2 lžíce brandy (nemusí být)
- na ozdobu petrželka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Tresku osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme stranou. Jáhly propereme a 2krát spaříme horkou vodou. Pak je zalijeme 300 ml vroucí vody, osolíme a na mírném ohni vaříme 15 minut bez míchání. Po uvaření provzdušníme vidličkou.
-
Cibuli osmažíme na pánvi s olejem a smícháme s vařenými jáhlami. Pomeranč dobře omyjeme, polovinu nakrájíme na kolečka i s kůrou.
-
V kastrůlku rozpustíme máslo s třtinovým cukrem, přidáme nakrájený pomeranč a vymačkáme šťávu z druhé poloviny pomeranče. Můžeme přidat brandy a necháme vyvařit na řidší sirup. Tresku opečeme z obou stran a dochutíme petrželkou.