Ingredience
- 100 g kroupy
- 1,5 l voda
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkev
- 1 ks petržel
- dle potřeby celer
- česnek dle chuti
- 2-3 ks brambory
- 1 lžíce sádlo
- 1 lžička kmín
- 3-5 kuliček pepř celý
- dle chuti sůl
- majoránka dle chuti
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kroupy propláchneme a v osolené vodě uvaříme a slijeme. Pozor, kroupy se snadno připalují. Dáme raději více vody a občas mícháme.
-
Zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky. Na sádle zpěníme cibulku, pokrájenou zeleninu (mimo brambor), část pokrájeného česneku a kmín. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a zvolna vaříme. Přisypeme pokrájené brambory. Když je zelenina uvařená, přidáme uvařené kroupy, majoránku a dochutíme zbylým česnekem.
-
Do hotové polévky, můžeme-li si to ze zdravotních důvodů dovolit, přidáme ještě lžíci sádla a posekanou petrželovou nať.