Ingredience
- Suroviny
- 30 g droždí
- 200 g pohanka
- 200 g mouka celozrnná
- 1 vejce
- špetka sůl
- 100 ml mléko
- 100 ml voda
- 2 lžíce olej olivový
- Pomazánka
- dle potřeby petrželka
- dle potřeby pažitka
- 1 tvaroh nízkotučný
- 2 stroužky česnek
- 10 rajčátka cherry
- dle potřeby bazalka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Pohanku uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ji necháme vychladnout.
-
Mezitím zaděláme kvásek z vlažného mléka, droždí a 1 lžíce mouky.
-
V misce smícháme mouku a oschlou, co nejvíce vymačkanou uvařenou pohanku, přidáme vejce, olej, sůl, vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Vodu přidáváme po částech podle potřeby, těsto by mělo být hladké. Hotové těsto necháme v teple vykynout.
-
Připravíme si pomazánku. Tvaroh smícháme s utřeným česnekem, nasekanými bylinkami a podle chuti osolíme a opepříme.
-
Vykynuté těsto na pomoučené ploše rozválíme na 1,5 cm široký plát, ze kterého skleničkou vykrájíme placky.
-
Placky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a ostrým nožem nařežeme na mřížku (nedokrajujeme je do konce, pouze nařízneme zhruba do 2/3). Upečeme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 20 minut.
-
Hotové upečené placičky podáváme s pomazánkou. Ozdobíme je rajčátky a podáváme nejlépe se sklenkou mléka nebo podmáslí.