Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obložené chlebíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 27
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 10-15 chlebíčku (podle druhu)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5863 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 274 g
Tuky 389 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obložené chlebíčky jsou večírková klasika. Nejlepší je na nich příprava, kdy se všichni sejdou u stolu, vybalí sýry, salámy, domácí pomazánky, nakrájí veku a pustí se do obkládání. Ozdobit je můžete klasicky plátkem šunky, tvrdého salámu nebo uzeným lososem. Přesný recept neexistuje, přesto přikládáme několik možností, jak český ‚vynález‘ Jana Pukerta snadno připravit.

Suroviny

S pikantním salámem
petrželka 2 PL
nasekaná, hladkolistá, a trocha lístků na ozdobení
čerstvý, se solí
salám 200 g
trvanlivý paprikáš, co nejtenčí plátky (pro zvýraznění je lze nasucho opéct)
na plátky nakrájené
S tuňákovým máslem
salátová, na podelné plátky
ocet 120 ml
až 150 ml, kvasný
sůl
pepř
čerstvě mletý
ančovičky (konzerva) 2
filátka (sardelky)
kapary 1 PL
a trocha na ozdobení
tuňák 185 g
v konzervě, naložené v olivovém oleji
máslo 100 g
změklé
S pastrami
hořčice kremžská 1 ČL
pažitka 1 PL
nasekaná a celá stébla na ozdobení
na plátky
nakrájená na plátky
S HRÁŠKEM A MÁTOU
ricotta 200 g
nastrouhaná
olivový olej 2 PL
sůl
mražený hrášek 200 g
bazalka 1 PL
nasekaná
máta 1 PL
nasekaná
v celku
CAPRESE
na plátky
bazalkové pesto 3 PL
rajčata cherry 250 g
na plátky
olivový olej
na dokončení
pepř
čersvtě mletý

Postup

1

S pikantním salámem

  • Petrželku promíchejte s krémovým sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.
2

S tuňákovým máslem

  • Plátky okurky dejte do zavařovací sklenice. Ocet svařte s cukrem, aby se cukr rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet.
  • Ančovičky a kapary nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem.
  • Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.
3

S pastrami

  • Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí, pažitkou a směsí potřete plátky pečiva.
  • Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.
4

S hráškem a mátou

  • Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo.
  • Hrášek zalijte vroucí vodou a nechte povolit. Slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
  • Přidejte nasekané bylinky a olivový olej, promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.
5

Caprese

  • Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat.
  • Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem. 
  • VEKA je chlebíčková klasika, ovšem chuť není žádná sláva. Prospěje jí opečení, klidně jen nasucho na pánvi.
  • BAGETA má podstatně lepší střídku i chuť, navíc se prodává i v celozrnné verzi. Nebojte se na chlebíčky použít i jiné pečivo: chléb venezia, ciabattu...
  • NA KRÁJENÍ PEČIVA si pořiďte vroubkovaný nůž, ať už krájíte rovně, nebo šikmo. Jeden plátek jako druhý si můžete nakrájet na kráječích skoro v každém supermarketu 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč