Obložené chlebíčky jsou večírková klasika. Nejlepší je na nich příprava, kdy se všichni sejdou u stolu, vybalí sýry, salámy, domácí pomazánky, nakrájí veku a pustí se do obkládání. Ozdobit je můžete klasicky plátkem šunky, tvrdého salámu nebo uzeným lososem. Přesný recept neexistuje, přesto přikládáme několik možností, jak český ‚vynález‘ Jana Pukerta snadno připravit.
Suroviny
S pikantním salámem
petrželka
2
PL
nasekaná, hladkolistá, a trocha lístků na ozdobení
krémový sýr
250
g
čerstvý, se solí
salám
200
g
trvanlivý paprikáš, co nejtenčí plátky (pro zvýraznění je lze nasucho opéct)
olivy zelené
1
hrst
na plátky nakrájené
S tuňákovým máslem
okurka
1
ks
salátová, na podelné plátky
ocet
120
ml
až 150 ml, kvasný
krupicový cukr
10
PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
ančovičky (konzerva)
2
filátka (sardelky)
kapary
1
PL
a trocha na ozdobení
tuňák
185
g
v konzervě, naložené v olivovém oleji
máslo
100
g
změklé
S pastrami
zakysaná smetana
100
g
křenová pasta
1
PL
hořčice kremžská
1
ČL
pažitka
1
PL
nasekaná a celá stébla na ozdobení
šunka hovězí
150
g
na plátky
šalotka
3
ks
nakrájená na plátky
S HRÁŠKEM A MÁTOU
ricotta
200
g
citronová kůra
1
ČL
nastrouhaná
olivový olej
2
PL
sůl
mražený hrášek
200
g
bazalka
1
PL
nasekaná
máta
1
PL
nasekaná
parmazán
50
g
v celku
CAPRESE
mozzarella
250
g
na plátky
bazalkové pesto
3
PL
rajčata cherry
250
g
na plátky
olivový olej
na dokončení
pepř
čersvtě mletý
Postup
1
S pikantním salámem
- Petrželku promíchejte s krémovým sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.
2
S tuňákovým máslem
- Plátky okurky dejte do zavařovací sklenice. Ocet svařte s cukrem, aby se cukr rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet.
- Ančovičky a kapary nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem.
- Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.
3
S pastrami
- Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí, pažitkou a směsí potřete plátky pečiva.
- Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.
4
S hráškem a mátou
- Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo.
- Hrášek zalijte vroucí vodou a nechte povolit. Slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
- Přidejte nasekané bylinky a olivový olej, promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.
5
Caprese
- Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat.
- Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
- VEKA je chlebíčková klasika, ovšem chuť není žádná sláva. Prospěje jí opečení, klidně jen nasucho na pánvi.
- BAGETA má podstatně lepší střídku i chuť, navíc se prodává i v celozrnné verzi. Nebojte se na chlebíčky použít i jiné pečivo: chléb venezia, ciabattu...
- NA KRÁJENÍ PEČIVA si pořiďte vroubkovaný nůž, ať už krájíte rovně, nebo šikmo. Jeden plátek jako druhý si můžete nakrájet na kráječích skoro v každém supermarketu