Ingredience
- 1 kg třešně
- 1 kg jahody
- 600 g Gelfix-DIA
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Jahody i třešně omyjeme a zbavíme stopek. Pokud máme podezření, že jsou třešně napadené červíky, namočíme je na pár hodin do vody.
-
Jahody překrojíme na poloviny a třešně odpeckujeme. Připravené ovoce vložíme do kastrolu, přiklopíme a rychle uvedeme do varu.
-
Odklopené pak prudce za občasného míchání vaříme, až se alespoň třetina šťávy odpaří. Podle návodu na sáčku přidáváme Gelfix.
-
Po dovaření džem ihned naplníme do připravených čistých sklenic (200 ml), které uzavřeme víčky a sterilizujeme. 200 ml sklenice vaříme 20 minut při teplotě 85 °C.TIP: Ovoce, ze kterého džem připravujeme, by mělo být dostatečně vyzrálé, ale ne nahnilé, otlačené nebo nějakým způsobem poškozené, jinak se džem bude kazit.