Vylepšená krůta na paprice je vhodná i pro celiaky.
Nikola Majerová, Praha
Ingredience
- Noky:
- 400 g jáhly
- 1 lžička sůl
- podle potřeby hladká kukuřičná, pohanková nebo bezlepková mouka
- Omáčka:
- 2 lžíce olej
- 1 velká cibule
- 750 g krůtí maso
- 1 lžíce mletá sladká paprika
- sůl dle chuti
- 200 g čerstvé lišky
- 1 smetana na vaření
- 2 lžičky škrob
- hrst nasekané petrželky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Jáhly spaříme vroucí vodou a nasypeme do kastrolu s vodou v poměru 1 díl jáhel ku 2 dílům vody. Osolíme a přivedeme k varu. Necháme asi 2 minuty probublat, vypneme oheň a necháme pod pokličkou propařit asi 20 minut, dokud se voda nevsákne.
-
Na oleji zesklovatíme pokrájenou cibuli, přidáme krůtí maso nakrájené na nudličky a restujeme, dokud se nezatáhne. Zasypeme paprikou, osolíme, trochu podlijeme a dusíme asi 20 minut. Pak přidáme nakrájené lišky a vaříme dalších 15 minut, můžeme podlít, aby bylo dost šťávy. Když je maso měkké, ve smetaně rozmícháme škrob a omáčku jí zahustíme, chvilku povaříme, dochutíme petrželkou.
-
Teplé jáhly zaprášíme moukou, aby se spojily (ne moc, byly by tuhé). Ze směsi tvarujeme rukama pevné šišky, které vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou.