Reklama
Jahelno-bramborové nočky
Fotogalerie:

Jahelno-bramborové nočky

Markéta Svatošová

Prostějov

Udělej něco pro své zdraví a dopřej si tuto dobrotu z jáhel.

Markéta Svatošová, Prostějov

Ingredience

  • Ingredience
  • 200 g jáhly
  • 4 větší brambory
  • 100 g jahelná (špaldová) mouka
  • 1 lžička sůl
  • na pokapání olivový olej
  • Zelenina
  • 100 g mrkev
  • 100 g pórek
  • 100 g květák
  • 100 g zelený hrášek (čerstvý nebo mražený)
  • 1 svazek čerstvá petrželka
  • 2 menší lžičky máslo
  • trocha sůl a pepř

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Před přípravou jáhly propereme a několikrát spaříme horkou vodou (spaření odstraní nahořklou chuť). Vaříme bez míchání asi 15 minut, dokud se voda úplně nevstřebá (vodu dáváme v poměru 2:1). Rozmixujeme.

  2. Do měkkých jáhel vmícháme mouku, sůl a necháme spařit. Hustou směs přendáme do misky a necháme vychladnout.

  3. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě (můžeme je uvařit i den předem). Uvařené brambory slijeme a necháme vychladnout. Oloupeme je, nastrouháme a přimícháme k jahelné směsi.

  4. krok4

    Směs dvěma lžičkami tvarujeme a vzniklé nočky vhazujeme do hrnce s vroucí vodou. Noky je třeba vždy lehce odškrábnout ode dna, hotové noky plavou. To, že jsou hotové, poznáme, když jeden rozkrojíme. Pokud se nám zdá, že potřebují pár minut navíc, dovaříme je. Pak je scedíme a lehce pokapeme olivovým olejem, aby se neslepily.

  5. Zeleninu, mrkev, květák a pórek, opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na menší dílky. Připravenou zeleninu vhodíme do hrnce na máslo a zlehka ji orestujeme. Potom ji podlijeme hrnečkem vody, přiklopíme a necháme dusit tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Jestliže používáme mražený hrášek, přidáme jej až před koncem dušení, aby se nerozvařil.

  6. Směs dochutíme solí a pepřem. Promícháme ji s nadrobno nasekanou petrželkou. Podáváme s uvařenými noky.

Pošli recept! 3/2012 (6.2.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Tofu s brokolicí a cuketou

Tofu s brokolicí a cuketou

Nepotrpím si na majonézové saláty, ve kterých podle mě úplně zmizí skvělá chuť ...
Zdravě a chutně /05.12.08
Sýrová mísa

Sýrová mísa

Může i týden čekat v lednici na návštěvu.
Vilma Mazankievičová, Kroměříž
Zdravě a chutně /09.07.12
Zapečená brokolice s hlívou

Zapečená brokolice s hlívou

Hlíva je velmi zdravá, doma ji máme moc rádi. Připravuji ji na více způsobů. ...

Zdravě a chutně /07.10.13
Netradiční okurkový salát

Netradiční okurkový salát

Okurkový salát‚ jak ho určitě neznáš!
Zuzana Prokůpková, Hradec Králové
Zdravě a chutně /18.07.12
Sójové maso se zeleninou

Sójové maso se zeleninou

Jako přílohu dej salát ochucený česnekem.
Květa Hošková, Vratimov
Zdravě a chutně /30.01.11
Pečené papriky s tvarohovou náplní

Pečené papriky s tvarohovou náplní

Zeleninu máme rádi. Já i manžel dáváme přednost zdravé stravě, nic tučného ...
Zdravě a chutně /17.12.10
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu