Udělej něco pro své zdraví a dopřej si tuto dobrotu z jáhel.
Markéta Svatošová, Prostějov
Ingredience
- Ingredience
- 200 g jáhly
- 4 větší brambory
- 100 g jahelná (špaldová) mouka
- 1 lžička sůl
- na pokapání olivový olej
- Zelenina
- 100 g mrkev
- 100 g pórek
- 100 g květák
- 100 g zelený hrášek (čerstvý nebo mražený)
- 1 svazek čerstvá petrželka
- 2 menší lžičky máslo
- trocha sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Před přípravou jáhly propereme a několikrát spaříme horkou vodou (spaření odstraní nahořklou chuť). Vaříme bez míchání asi 15 minut, dokud se voda úplně nevstřebá (vodu dáváme v poměru 2:1). Rozmixujeme.
-
Do měkkých jáhel vmícháme mouku, sůl a necháme spařit. Hustou směs přendáme do misky a necháme vychladnout.
-
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě (můžeme je uvařit i den předem). Uvařené brambory slijeme a necháme vychladnout. Oloupeme je, nastrouháme a přimícháme k jahelné směsi.
-
Směs dvěma lžičkami tvarujeme a vzniklé nočky vhazujeme do hrnce s vroucí vodou. Noky je třeba vždy lehce odškrábnout ode dna, hotové noky plavou. To, že jsou hotové, poznáme, když jeden rozkrojíme. Pokud se nám zdá, že potřebují pár minut navíc, dovaříme je. Pak je scedíme a lehce pokapeme olivovým olejem, aby se neslepily.
-
Zeleninu, mrkev, květák a pórek, opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na menší dílky. Připravenou zeleninu vhodíme do hrnce na máslo a zlehka ji orestujeme. Potom ji podlijeme hrnečkem vody, přiklopíme a necháme dusit tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Jestliže používáme mražený hrášek, přidáme jej až před koncem dušení, aby se nerozvařil.
-
Směs dochutíme solí a pepřem. Promícháme ji s nadrobno nasekanou petrželkou. Podáváme s uvařenými noky.