Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně
Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

4/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5317 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 582 g
Tuky 223 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Štědrý den se kdysi držíval půst, ale zároveň si lidé dopřávali to nejlepší, co měli. Naše sváteční vegetariánské menu je s touhle tradicí v naprostém souladu.

Suroviny

sušené fíky 4 ks
podélně rozpůlené
na tenká kolečka
na vymazáni formiček
oloupané a nakrájené na tenké plátky
fenykl 300 g
očištěný a nakrájený na tenké plátky
bazalka 12 snítek
+ trocha na ozdobení
rozmarýn 2 snítky
+ trocha na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 300 ml
kozí, k podávání
Na čočku
olivový olej 3 PL
malá, podélně rozpůlená
badyán 1 hvězdička
tymián 6 snítek
lístky odhrnuté + trocha navíc na ozdobení
vývar zeleninový 200 ml
petrželka 4 snítky
hladkolistá, lístky otrhané a nasekané nahrubo

Postup

1

Troubu předehřejte na 220/200°C. Fíky, olivy a cibuli rozdělte do 4 vysokých zapékacích misek o průměru 10cm, vymazaných máslem. Brambory promíchejte s fenyklem a lístky bylinek, osolte, opepřete a rovněž naklaďte do misek. Zalijte vývarem. Postavte na plech a pečte uprostřed trouby 40 minut.

2

Čočku v sítu dobře propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte badyán a tymián, ještě minutu opékejte, vsypte čočku, promíchejte. Podlijte vínem, nechte krátce odpařit, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte.

3

Čočku smíchejte s petrželkou, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, na každý přesuňte jeden vyklopený nákyp. Ozdobte kozím tvarohem, osolte a opepřete, ozdobte bylinkami a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč