Ingredience
- 200 g sýr Šmakoun
- 70 g mouka žitná
- špetka sůl
- 2 vejce
- 3 lžíce krupice kukuřičná
- 2–3 lžíce mléko
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Sýr nastrouháme v míse nadrobno. Přidáme celozrnnou žitnou mouku, sůl‚ vejce‚ kukuřičnou krupici a mléko dle potřeby. Směs má být hustá. Pak vymícháme tužší těsto. Pokud je lepkavé‚ přidáme ještě více celozrnné mouky.
-
Z těsta tvoříme knedlíčky‚ které ještě obalíme v celozrnné mouce‚ aby se nerozvářely. Vhodíme je do vroucí osolené vody a vaříme 8–10 minut (dle velikosti). Pak je scedíme a podáváme k masu nebo sypané sýrem. Lze je jíst i nasladko‚ třeba polité javorovým sirupem.