Mlsat se dá i zdravě! To, že při dietách jsou recepty mnohem složitější a bez chuti, je jen pomluva.
Yvonne Nekvasilová, Děčín
Ingredience
- 250 g jahod
- 2 vejce
- 150 g hnědého cukru
- 75 ml řepkového oleje
- dřeň z 1 vanilkového lusku
- 75 ml mléka
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
- na posypání cukr moučka
- na formu tuk a hrubá mouka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Jahody omyjeme, zbavíme lístků a necháme je okapat. Ve velké míse vyšleháme vejce a postupně přidáváme cukr i olej. Nakonec do směsi vmícháme vanilku s mlékem.
-
Mouku prosejeme s kypřicím práškem a přidáme ji po částech do vaječné hmoty. Za stálého míchání připravíme hladké těsto.
-
Velké plody jahod překrájíme na čtvrtky, menší na poloviny.
-
Formu s vyššími okraji vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní těsto, na které rovnoměrně poklademe jahody a mírně je prstem do těsta vmáčkneme. Dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme přibližně 35 minut.
Tip redakce
Chceš–li mít koláč ještě dietnější, použij sójové nebo kokosové mléko. Cukr také můžeš nahradit medem. Chuť dezertu pak bude ozvláštněna o exotickou vůni.