Kateřina Gajová, Brno
Ingredience
- 150 g bezlepkových sušenek (nejlépe kokosových)
- podle potřeby kukuřičná mouka
- 50 g palmového tuku Blesk
- 4 lžíce javorového nebo agávového sirupu
- 500–600 g bílého tofu
- 150 ml kokosového mléka
- 20 g vanilkové fruktózy
- 70 g fruktózy
- 3 vejce
- 75 g hořké čokolády
- 3 lžíce sójové smetany
- nahrubo strouhaný kokos
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Sušenky rozdrtíme a smícháme s trochou kukuřičné mouky, rozpuštěným palmovým tukem a sirupem nebo třtinovým cukrem.
-
Formu vyložíme papírem na pečení a hmotu upěchujeme na dno. Tofu nalámeme na kousky a spolu s kokosovým mlékem, fruktózami a vejci rozmixujeme. Hmotu nalijeme na korpus a pečeme 10 minut při 160 °C, pak asi 30 minut při 180 °C, dokud není tofu hmota ztuhlá. Necháme vychladnout.
-
Zatím si připravíme polevu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme ji se sójovou smetanou. Polevu rozetřeme na povrch koláče a posypeme kokosem. Dezert uchováváme v lednici.