Tato jemná polévka ve mně probouzí vzpomínky na dětství.
Jana Dlasková, Hodonín
Ingredience
- 1 svazek jarní cibulka
- 1 lžíce máslo
- 2 lžíce kukuřičný škrob
- 750 ml zeleninový vývar
- 250 ml mléko
- špetka muškátového oříšku
- sůl podle chuti
- 2 vejce
- petrželka nebo pažitka na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibulky očistíme a pokrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme na mírném plameni máslo a přidáme pokrájené cibulky. Promícháme a necháme asi 8 minut restovat, dokud nezměknou, občas promícháme.
-
Potom přisypeme kukuřičný škrob a opět promícháme. Přilijeme vývar a stále mícháme, aby se netvořily hrudky. Potom vlijeme horké mléko, přidáme muškátový oříšek a osolíme. Polévku necháme probublávat 15 až 20 minut, občas zamícháme.
-
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky prošleháme v misce a za stálého míchání je přilijeme do polévky. Polévku stáhneme z ohně. Podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.