Trochu pracnější, ale v talíři vypadá úžasně.
Karolína Brousková, Plzeň
Ingredience
- Ingredience
- 2 mrkev
- 2 petržel
- 1/2 celer
- 1/2 fenykl
- 2 cibule
- 2 bobkový list
- 5 kuliček nové koření
- 1 lžička pepř celý
- dle chuti sůl a pepř
- čerstvě strouhaný muškátový oříšek
- 1 svazek pažitka
- Na fritáty
- 50 g hladká mouka
- 10 g máslo
- 1 vejce
- 100 ml mléko
- špetka sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mrkve, petržel, celer a fenykl očistíme, omyjeme, nakrájíme na větší kousky. Vložíme do většího hrnce, zalijeme 2 l studené vody, přidáme oloupané a na půlky nakrájené cibule, bobkové listy, nové koření a celý pepř. Vše dáme vařit asi na 40 minut. Zeleninový vývar přelijeme přes jemné síto a polévku scedíme, aby nebyla kalná. Vývar dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
-
Vařené mrkve a petržele nakrájíme na malé kousky a vložíme je zpět do polévky.
-
Na nudle rozmícháme mouku, vejce, mléko, osolíme, opepříme a umícháme v hladké těsto, které necháme odležet asi 15 minut.
-
Teflonovou pánev vymažeme máslem a smažíme slabé palačinky, které hned svineme a na prkénku nakrájíme na tenké nudle. Ještě teplé fritáty vložíme do vývaru a při podávání hojně posypeme pažitkou.