Podávej s light tatarkou
Podle receptu Moniky Kalašné z Kladna
Ingredience
- kousek másla
- 1 cibule
- 400 g žampionů
- trocha kmínu, pepře a soli
- špetka tymiánu
- 2 vejce
- 3 namočené housky
- 1 hrst petrželky
- 100 g cornflakes
- strouhaného sýra olej
- 100 g
- NA OZDOBU:
- olivy
- chilli papričky
- kostky sýra
- PŘÍLOHA:
- 1 kg brambor
- na plech máslo, olej
- sůl
- 5 stroužků česneku
- na ozdobu petrželka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Na másle orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme najemno nakrájené houby a koření, přisolíme a podusíme doměkka. Směs necháme zchladnout. Přidáme vejce, vymačkané housky, nastrouhaný sýr a přisypeme nadrobno nakrájenou petrželku.
-
Ze směsi tvoříme malé kuličky, které obalujeme v drti z cornflakes a smažíme na oleji. Podáváme horké s česnekovými hranolky nebo jako slavnostní pohoštění k vínu ve formě jednohubek zdobených olivami, papričkami či sýrem na napichovátku.
-
Domácí hranolky s česnekem: brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na pravidelné hranolky (máme-li, použijeme speciální struhadlo) nebo na čtvrtky. Plech pomažeme olejem, vsypeme hranolky smíchané se solí a lžící oleje a dáme péct do trouby. Občas promícháme.
-
Před koncem pečení smícháme máslo s utřeným česnekem, směs přidáme k hranolkům, pořádně promícháme a ještě na chvilku dáme zapéct.
-
Hotové hranolky posypeme petrželkou a podáváme s houbovými kuličkami, případně s listovým salátem.