Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Škvarkové placky (příloha k masu)

Škvarkové placky (příloha k masu)

3.6/5 Počet hodnocení: 37
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2748 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 238 g
Tuky 154 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moje babička měla malý vinohrádek a ročně vyprodukovala dvě stě padesát litrů vína pro potřebu rodiny,“ říká paní Marie Jilíková z Uherského Hradiště. „Při pohoštění na vinobraní nesměly chybět škvarkové placky, nářečně pagáčky.“

Suroviny

mléko 50 ml
sůl ½ ČL
na potření
sůl
hrubá na posypání

Postup

1

Z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky připravte v hrnku kvásek a nechte ho v teple vzejít. Do mouky přidejte škvarky, žloutek, sůl, kvásek a víno. Vypracujte vláčné těsto a zakryté utěrkou ho nechte asi půl hodiny nakynout.

2

Vykynuté těsto rozválejte, čtyřikrát přeložte a opět rozválejte – díky tomu budou placičky hezky ‚lístkovat. Obrácenou skleničkou vykrájejte kolečka a naklaďte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě patnáct až dvacet minut kynout. Chcete-li dodržet tradiční zdobení, pak tupou stranou nože udělejte na plackách křížek nebo suchou makovičkou ‚tiskněte růžičky. Placky potřete rozšlehaným bílkem. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

3

Placičky posypte solí i kmínem a v předehřáté troubě je pečte dozlatova, asi patnáct až dvacet minut. Jsou výbornou přílohou k masu naloženému ve víně i jiným pečením, ale báječně chutnají i samotné!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč