Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krevetové smaženky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1111 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 100 g
Tuky 36 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé smaženky s delikátní chutí... Výborný předkrm nebo chuťovka na večírek!

Suroviny

škrob 2 PL
kukuřičný
voda 125 ml
ledová (může být i perlivá) nebo pivo
krevety 280 g
nepředvařené, vyloupané a zbavené střívka
mrkev 1 ks
oloupaná a nakrájená na sirky nebo nastrouhaná
rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
nakrájená na tenká kolečka
rostlinný olej
na smažení (na vysokou vrstvu)

Postup

1

Mouku a škrob smíchejte v misce, uprostřed udělejte důlek, vlijte žloutek a vodu či pivo, promíchejte, ale nepřemíchejte. Krevety nakrájejte na kusy a přidejte k nim mrkev, cibuli a šalotku. Promíchejte zlehka – jenom aby se krevety rovnoměrně rozptýlily po směsi.

2

Ve velkém rendlíku nebo hluboké pánvi rozehřejte 5cm vrstvu oleje na 170°C (bez teploměru je to teplota, při níž kostička světlého pečiva zezlátne za 20 sekund). Opatrně vložte tři dávky hmoty po cca 80ml. Smažte 2—3 minuty, až směs zezlátne na povrchu a uvnitř bude propečená. Pomocí děrované sběračky přeneste na talíř vyložený vrstvou papírových utěrek. Znovu zahřejte olej na 170°C (zkontrolujte teplotu) a stejně pokračujte s dalšími dávkami těstíčka.

NÁKUPNÍ LEXIKON

MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu). ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě. LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta. BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč