K pivu jako stvořené!
Josef Vodička, Semily
Ingredience
- 1 kg bambor typu B
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- dle potřeby sůl
- 2 vejce
- 100 g krupice
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce vejce na potření
- 150 g škvarků
- dle potřeby olej na smažení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout, můžeme den předem.
-
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli a česnek a v misce smícháme s nasekanými škvarky. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
-
Osolíme, přidáme vejce, krupici a hrubou mouku a zpracujeme pevné těsto.
-
Pokud je těsto příliš řídké, přidáváme mouku. Na pomoučeném vále těsto rozválíme na plát asi 5 mm tlustý. Nakrájíme na přibližně 10 x 10 cm velké čtverečky.
-
Po okrajích je potřeme rozšlehaným vejcem, aby se lépe přilepily. Naplníme škvarkovou směsí, přehneme do trojúhelníku a přimáčkneme okraje. Pirohy smažíme z obou stran dozlatova na rozpáleném oleji. Po vyjmutí dáme okapat na papírovou utěrku.