Recept mám od maminky.
Josef Bartušek, Bítovčice
Ingredience
- 1 hlava, jikry a mlíčí z kapra
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 petržel
- kousek másla
- 5 lžic hladká mouka
- sůl podle chuti
- 2 lžíce nasekaná zelená petrželka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do studené vody (horká by se zakalila) dáme hlavu, osolíme a vaříme asi 1 hodinu. Zatím si nastrouháme kořenovou zeleninu, kterou v hrnci na másle osmažíme.
-
Hlavu vyjmeme z vývaru, obereme a vývar přecedíme přes jemné síto k osmažené zelenině. Nasekané jikry, mlíčí a maso povaříme ještě asi 5 minut ve vývaru, pak přilijeme do hrnce se zeleninou.
-
Z hladké mouky a másla uděláme jíšku a polévku zahustíme. Nakonec ji podle chuti osolíme a přidáme nasekanou zelenou petrželku.