Kynutá dobrota s vůní slaniny.
Eva Kretzová, Oslavany
Ingredience
- Ingredience
- 250 ml mléko
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukr krupice
- 500 g hladká mouka
- špetka sůl
- 150 ml slunečnicový olej
- 1 žloutek
- 1 vejce na potření
- 200 g anglická slanina
- 200 g sýr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Připravíme si kvásek z mléka‚ droždí‚ cukru a 2 lžic hl. mouky. Do mísy nasypeme mouku‚ sůl‚ olej‚ žloutek a nakonec vlijeme kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na teplé místo kynout. Kynutí trvá asi 45 minut.
-
Když je těsto vykynuté, rozdělíme je na dvě části. Vyválíme dva obdélníky, každý zhruba 0,5 cm silný. Z těchto obdélníků rádýlkem vykrájíme trojúhelníčky. Na ně rozložíme anglickou slaninu nebo sýr (může být i párek – prostě to, co nám chutná).
-
Trojúhelníčky stočíme do tvaru rohlíčků‚ které naskládáme na tukem vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut v teple kynout.
-
Potom rohlíčky důkladně potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C, dokud nezezlátnou.