Úžasně voňavá dobrůtka.
Hana Medojídková, Slavkov
Ingredience
- 500 g jahod
- z 1 citronu šťáva
- 6 vrchovatých lžic cukru krupice
- 1/2 hvězdičky badyánu
- 2 kusy celé skořice (asi 1,5 cm dlouhé)
- 4 hřebíčky
- 1 lžíce solamylu
- 2 lžíce vody
- 3 bílky
- špetka soli
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Jahody dáme do cedníku a omyjeme. Zbavíme je zelených lístků a nakrájíme na menší kousky.
-
2. V kastrolu promícháme kousky jahod se šťávou z citronu, pěti lžícemi cukru a kořením. Necháme vařit po dobu asi 10–15 minut.
-
3. V hrnečku rozmícháme solamyl ve dvou lžících vody, vmícháme do jahodového rozvaru a necháme za stálého míchání zhoustnout. Pak sejmeme z ohně, vyndáme kousky koření a nalijeme do připravených zapékacích misek.
-
4. Ve vyšší nádobě vyšleháme bílky se špetkou soli v tuhý sníh a nakonec zlehka zašleháme 1 lžíci cukru.
-
5. Na jahody navrstvíme sněhovou čepici. Misky dáme zapéct asi na 15 minut do trouby rozpálené na 175 °C (dokud sníh nezezlátne). Podávat lze teplé i zastudena.