Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z červené čočky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 16
Do 45 minut Snadné Na 4–5 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1499 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 142 g
Tuky 45 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka z červené čočky bude ještě rychleji hotová, když mrkev nastrouháte a opečete ji v základu s cibulí. Pokud polévku naopak povaříte déle, čočka se rozpadne a nebude třeba ji mixovat. Navíc červená čočka je lehce ztravitelná a oproti ostatním luštěninám tolik nenadýmá. Proto se nebojte recept na polévku z červené čočky vyzkoušet a přesvědčit se.

Suroviny

olivový olej panenský 3 PL
+ na pokapání
velká, nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
rajčatová pasta 1 PL
z tuby, lze nahradit rajským protlakem
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl vločková ¼ ČL
+ na doladění
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
chilli sušené 1 špetka
lze nahradit kajenským pepřem + na doladění
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
mrkev 1 ks
velká, oloupaná, na kostičky
z 1/2 citronu + na doladění
nemusí být
koriandr čerstvý
nasekaný, lze nahradit hladkolistou petrželkou, k podávání

Postup

1

Do hrnce na rozpálený olej vsypte cibuli a opékejte ji dorůžova, asi 4 minuty, zhruba v poločase přidejte česnek. Vmíchejte rajčatovou pastu, římský kmín, sůl, pepř a chilli koření či kajenský pepř, opékejte ještě 2 minuty.

2

Vlijte vývar, 500 ml vody, přisypte čočku a mrkev. Přiveďte k mírnému varu, pak našikmo přiklopte poklicí a stáhněte oheň na mírný až střední. Vařte, aby čočka úplně změkla, asi 15 minut nebo podle údajů na obalu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

3

Částečně rozmixujte ponorným mixérem nebo polovinu polévky rozmixujte v běžném mixéru či robotu a pak vraťte do hrnce. V polévce by ale pořád měla zůstávat nějaká ta čočka v celku. Podle potřeby prohřejte, vmíchejte citronovou šťávu, špenát (chcete-li) a bylinky. Podávejte pokapané panenským olivovým olejem a poprášené dalším chilli nebo kajenským pepřem.

4

Polévka z červené čočky vydrží v chladničce zhruba 3 dny (houstne, takže ji pak možná budete chtít jíst jako dhal, doplněnou chlebovými plackami). Dá se i zamrazit, zhruba na 2 měsíce (ovšem bez vmíchaných čerstvých lístků!).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč