Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelné pirožky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.9/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2873 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 331 g
Tuky 124 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polská vánoční specialita krásně vyváží sladké cukroví.

Suroviny

vejce 1 ks
sůl
rozšlehané
celý, na posypání
sůl
hrubozrnná, na posypání
Na náplň
domácí, nasekané
nakrájená nadrobno
zelí kysané 500 g
důkladně vymačkané a překrájené (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
podle chuti

Postup

1

Na náplň zahřejte v pánvi škvarky, zpěňte na nich cibulku, přidejte zelí, osolte a opepřete a 15–20 minut duste pod poklič- kou doměkka. Náplň dolaďte solí, pepřem a cukrem a nechte vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Na vál prosejte mouku, přidejte vejce, 200ml vody a lžičku soli a vypracujte nelepivé těsto. Těsto rozdělte na 2–3 stejné díly a z každého z nich vyválejte asi 3mm plát. Ten nakrájejte na čtverce o hranách 8–10 cm. Na každý čtverec dejte 1–2 lžičky náplně, okraje potřete žloutkem, přehněte a pevně přitiskněte okraje.

3

Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutkem, posypte solí a kmínem a pečte dozlatova 15–20 minut.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li rádi kysané zelí pro jeho příliš výraznou chuť, můžete náplň připravit stejně i ze sladkokyselého sterilovaného nebo do ní stejným způsobem podusit nakrouhané čerstvé hlávkové zelí.

VÁNOCE V POLSKU
Ola Chytra, fotografka: „Na našem štědrovečerním stole by mělo být co nejvíc, ale minimálně 12 chodů ‚z darů země. Jako základ se podává speciální zakysaný boršč a k němu ‚ouška, což jsou malé vařené pirožky plněné houbami, vlastně takové ravioli. Nejíme maso, jenom ryby, které si každá rodina připravuje jinak, a nesmí chybět moje zamilované ‚kapustne pirogy. Další typický chod je pšeničná ‚kutja či těstoviny, které se dělají nasladko s mákem a medem.“

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč