Náplň vždy vymýšlím podle toho, co mám zrovna v lednici. Dá se použít skoro vše.
Petra Geletičová, Smidary
Ingredience
- 5 větších brambor
- podle potřeby pepř a sůl
- 100 g krájené slaniny
- podle potřeby olej
- 1 snítka rozmarýnu
- 150 g žampionů
- 100 g nivy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory ve slupce povaříme asi 15 minut v osolené vodě do poloměkka. Slaninu nakrájíme na drobné kousky. Opečeme ji na pánvi s olejem, pak k ní přidáme nasekaný rozmarýn.
-
Po chvilce přisypeme pokrájené houby a 5 minut restujeme.
-
Na plech s pečicím papírem dáme brambory, které si rozpůlíme a poklademe slaninovou směsí, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 20 minut. Pak posypeme sýrem a dopékáme dalších 5 minut. Podáváme jako přílohu nebo jako hlavní chod.
Tip redakce
Brambory se před zapékáním nemusí vařit. Je možné je pouze umýt, osušit, zabalit do alobalu a dát péct do trouby. Předtím je ještě dobré každý kousek na několika místech propíchat vidličkou, aby se propekly všude stejně, a potřít olejem. Do alobalu můžeme přidat i snítku oblíbené bylinky.