Ingredience
- 5 brambory
- 1 hrnek krupky
- 2 lžíce sádlo
- špetka sůl
- špetka pepř
- 3 stroužky česnek
- špetka majoránka
- 1 sáček zelí kysané
- 2 cibule
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Krupky si připravíme den předem. Řádně je propereme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Takto necháme nejlépe přes noc nabobtnat.
-
Vodu slijeme a krupky zalijeme dvěma hrnky čisté vody. Přivedeme k varu, osolíme, přidáme 1 lžíci sádla a za občasného míchání, aby se nepřipálily, je vaříme na nízkém stupni asi 30 minut.
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a přidáme ke krupkám.
-
Společně vaříme ještě asi 20 minut. Když jsou brambory i kroupy měkké, rozmačkáme vše šťouchadlem na kaši. Pokud je příliš tuhá, můžeme ji trochu zředit mlékem. Ochutíme rozdrceným česnekem a majoránkou.
-
Cibule nakrájíme na tenká půlkolečka, osmahneme na zbylém sádle a zdobíme jimi nastavovanou kaši.
-
K nastavované kaši se skvěle hodí zelí. Můžeme ho podávat buď kysané syrové, nebo dušené.TIP: Jestli nemáš problémy s cholesterolem, posypej si kaši lžící teplých škvarků.