Je ještě lepší než ten piškotový.
Kateřina Gajová, Brno
Ingredience
- 6 vejce
- 1/2 lžičky muškátový oříšek
- trocha sůl
- dle chuti mletý pepř
- 300 g celozrnné rohlíky
- 6 stroužků česnek
- trocha zeleninový vývar
- dle chuti listový špenát
- několik listů medvědí česnek
- na vymazání formy tuk
- na vysypání formy hladká mouka
- 2 větší rozinky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Oddělíme bílky a žloutky. Žloutky smícháme s muškátovým oříškem, pepřem a solí, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky, prolisovaný česnek a přilijeme vývar (lze nahradit vodou či tmavým pivem). Rohlíky necháme hodinu odpočívat, aby změkly. Ke směsi přimícháme špenát (lze použít rovněž podušené mladé kopřivy) a nasekaný medvědí česnek a nakonec vyšlehané bílky.
-
Formu na beránka vymažeme a vysypeme moukou nebo mletými mandlemi, nalijeme do ní hmotu a pečeme bez přikrytí 50–60 minut při 180 °C. Očka vyrobíme z rozinek.