Ingredience
- 500 g mrkev
- 2 hrnky mléko
- 2 hrnky mouka hladká
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžíce cukr krupice
- 1 lžička sůl
- olej na smažení
- 1 kelímek smetana zakysaná
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme polovinou mléka, které by mělo být vlažné. Zaprášíme hladkou moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
-
V míse smícháme zbylé vlažné mléko, vejce, mouku a lžičku soli. Do takto vzniklého hustšího těsta zapracujeme hotový kvásek a najemno nastrouhanou mrkev. Vše řádně promícháme. Těsto necháme opět na teplém místě vykynout. Olej rozpálíme na pánvi a smažíme lívance. Zdobíme zakysanou smetanou.TIP: Usmažené lívance dáme na papírovou utěrku, aby se do ní vsákl přebytečný tuk.
Lívanečky můžeme z jedné strany obalit ve skořici smíchané s cukrem.