Je moc dobrá ke všem grilovaným masům nebo i k opečené zelenině.
Ivan Novotný, Ostrava
Ingredience
- 1 hlavička česneku
- na pokapání olej
- 1/2 lžičky soli
- špetka pepře
- 2 žloutky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 150 ml slunečnicového oleje
- 150 ml olivového oleje
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Začneme česnekem. Vršek hlavičky odkrojíme a skrojíme špičky stroužků. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Česnek dáme do vhodné pečicí nádoby a vložíme do trouby předehřáté na teplotu 150 °C. Hodinu pečeme a pak necháme vychladnout.
-
2. Zatím si připravíme majonézu. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Připravíme si hlubokou mísu, do které dáme žloutky, hořčici i ocet, a metličkou šleháme asi minutu, dokud nezískáme hustou krémovou hmotu. Oba oleje smícháme nejlépe v nádobě s „hubičkou“.
-
3. Po kapkách olej přidáváme ke hmotě, dokud opět nezačne houstnout. Potom ho začneme přilévat tenkým pramínkem a stále šleháme. Výsledkem je hustá hladká majonéza.
-
4. Vychladlý česnek vyndáme z vnější slupky a stroužky rozmačkáme na hladkou kaši. Tu vmícháme do majonézy. Podle chuti můžeme ještě dosolit či dopepřit.