Je dobrý jak teplý, tak i studený.
Veronika Marková, Český Těšín
Ingredience
- 1 větší celozrnná houska
- 2 hrnky kukuřičné lupínky
- 100 ml mléko
- 250 g šunka
- 200 g tvrdý sýr
- 4 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- trocha tymiánu
- trocha bazaky
- 1 stroužek česnek
- dle potřeby hladká mouka
- na potření formy máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Celozrnnou housku nakrájíme, v míse smícháme s lupínky a trochu polijeme mlékem, aby se navlhčily. Šunku nakrájíme na malé kostičky, větší část sýra nastrouháme a smícháme se žloutky, které jsme si oddělili od bílků. Směs přidáme k housce a lupínkům, osolíme a opepříme. Dochutíme tymiánem, bazalkou a česnekem.
-
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a vše opatrně promícháme. Jestli je směs hodně řídká, můžeme trochu zahustit hladkou moukou. Vložíme do vymazané formy nebo pekáče. Před dopečením poklademe povrch zbylými plátky tvrdého sýra a pečeme dozlatova při 150 °C.