Ingredience
- 400 g mouka hladká
- 50 g hera
- 200 ml voda
- 1 lžička cukr krupice
- 1,5 lžičky sůl
- 20 g droždí
- na potření vejce
- dle chuti kmín
- dle chuti mák
- dle chuti semínka sezamová
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy nasypeme prosetou mouku, utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme cukrem, zalijeme 50 ml vlažné vody, poprášíme moukou a zakryjeme čistou utěrkou.
-
Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
-
Když kvásek vzejde, přidáme rozpuštěnou heru, zbytek vlažné vody a sůl. Těsto propracujeme, přikryjeme opět utěrkou a necháme v teple kynout asi 1 hodinu.
-
Po vykynutí těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 10 kousků a z nich pak tvarujeme dlouhé válečky.
-
Jednotlivé tyčky položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle chuti, například kmínem, mákem, sezamovým semínkem a hrubou solí.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut.
TIP: Do připraveného těsta můžeš přihodit ještě pár sekaných vlašských ořechů. Další obměnu vytvoříš, když použiješ bylinky – výborné jsou například provensálské (skvělé k vínu).