Ingredience
- Noky:
- 100 g krupice
- 200 ml mléko
- 30 g máslo
- 1 vejce
- špetka sůl
- Polévka:
- 500 ml mléko
- 2 lžíce máslo
- dle chuti sůl
- dle chuti pepř
- 300 g květák
- 1 brambory
- 100 g celer
- 1 cibule
- 150 g slanina anglická
- 120 g smetana
- 500 ml vývar zeleninový
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mléka dáme máslo a v hrnci zahřejeme téměř k varu. Osolíme a pramínkem sypeme krupici. Mícháme, až se vytvoří hustá kaše. Necháme vystydnout a pak zapracujeme vejce. Pomocí lžic tvoříme noky, obalíme v krupičce a najednou vsypeme do vařící osolené vody. Vaříme 8 minut, než vyplavou na hladinu. Pak je vybereme a omastíme máslem, aby se nelepily.
-
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibulku a osmahneme ji.
-
K cibulce přidáme nastrouhaný celer a osmažíme ho doměkka. Zalijeme vývarem, přidáme květák a brambory.
-
Zalijeme mlékem a uvaříme. Měkké suroviny přelijeme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši.
-
Vrátíme do hrnce, přilijeme smetanu a chvíli povaříme. Dochutíme, přidáme noky. Na talíři dozdobíme smaženou anglickou slaninou.