Reklama
Květáková polévka s krupicovými noky
Fotogalerie:

Květáková polévka s krupicovými noky

Renáta Pešáková

Praha
Květák se dá koupit celý rok, což je výhoda, protože ho máme rádi. Jíme ho připravený na všechny možné způsoby, například v polévce.
Renáta Pešáková, Praha

Ingredience

  • Noky:
  • 100 g krupice
  • 200 ml mléko
  • 30 g máslo
  • 1 vejce
  • špetka sůl
  • Polévka:
  • 500 ml mléko
  • 2 lžíce máslo
  • dle chuti sůl
  • dle chuti pepř
  • 300 g květák
  • 1 brambory
  • 100 g celer
  • 1 cibule
  • 150 g slanina anglická
  • 120 g smetana
  • 500 ml vývar zeleninový

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Do mléka dáme máslo a v hrnci zahřejeme téměř k varu. Osolíme a pramínkem sypeme krupici. Mícháme, až se vytvoří hustá kaše. Necháme vystydnout a pak zapracujeme vejce. Pomocí lžic tvoříme noky, obalíme v krupičce a najednou vsypeme do vařící osolené vody. Vaříme 8 minut, než vyplavou na hladinu. Pak je vybereme a omastíme máslem, aby se nelepily.
  2. krok2 V hrnci rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibulku a osmahneme ji.
  3. krok3 K cibulce přidáme nastrouhaný celer a osmažíme ho doměkka. Zalijeme vývarem, přidáme květák a brambory.
  4. Zalijeme mlékem a uvaříme. Měkké suroviny přelijeme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši.
  5. Vrátíme do hrnce, přilijeme smetanu a chvíli povaříme. Dochutíme, přidáme noky. Na talíři dozdobíme smaženou anglickou slaninou.

Pošli recept! - Speciál - Domácí polévky (24.2.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Salát s feta sýrem

Salát s feta sýrem

Zbožňuju feta sýr. Jeho úžasná chuť se dá využít na mnoho způsobů. Používám ho ...
Za pár korun /15.12.08
Čočková polévka

Čočková polévka

Musí být tak hustá, aby v ní stála lžíce.

Petra Lišková, Hradec Králové

Za pár korun /13.02.16
Houbičky nakyselo

Houbičky nakyselo

Na sladké si moc nepotrpím, ale jsem nadšená houbařka, která přinese z lesa ...
Za pár korun /19.11.08
Panini po česku

Panini po česku

Hodí se jako chutná večeře, či občerstvení pro hosty. Dá se jíst i studené, ale ...

Za pár korun /03.05.12
Kedlubnové placičky

Kedlubnové placičky

Zeleninové karbanátky jsem nejdřív dělala z kapusty. Z kedluben jsou ještě ...
Za pár korun /03.04.09
Hráškové lívanečky

Hráškové lívanečky

Místo hrášku můžeš použít nasekaný pórek.

Eva Skoumalová, Klučov

Za pár korun /28.03.14
 

Nejnovější

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Přestože na Vánoce si chce každý dopřát dobré jídlo, kila cukru a tuku nejsou zrovna ...
Všehochuť /12.12.19
Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým

Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...

Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama