Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květák s mrkví v kari nálevu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na cca 3 sklenice po 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1417 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 315 g
Tuky 7 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dejte pozor, ať to nepřeženete s ochutnáváním během přípravy. Po rozležení je totiž opravdu ještě lepší.

Suroviny

ocet 360 ml
jablečný ocet 240 ml
hořčičné semínko 1 PL
žluté
kari koření 1 PL
nejlépe madraské
sůl vločková 1 PL
nejodidovaná
pepř celý ½ ČL
kuličky
nakrájený na drobné růžičky
mrkev 3 ks
střední, na cca 3cm kousky

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu oba druhy octa, cukr, hořčičné semínko, kari i chilli koření, sůl a kuličky pepře. Vsypte květák a mrkev a nechte znovu dojít do varu. Pak ztlumte oheň na střední až mírný a vařte, aby zelenina byla al dente (provařená, ale ještě křehká/křupavá), asi 10 minut.

2

Děrovanou sběračkou rozdělte zeleninu do sklenic. Pomocí širokého trychtýře zalijte zeleninu horkým lákem, nahoře nechte cca 1/2cm volného prostoru. Uzavřete a nechte vychladnout. Uložte do chladničky, kde vydrží 3 týdny, ale jíst můžete už po třídenním rozležení.

NĚCO NAVÍC
Jestli nemáte rádi pálivé, můžete chilli koření vynechat. Anebo naopak můžete vynechat kari, aby chuť květáku hrála jen na sladkokyselo-pálivé notě. Koření ale můžete obměňovat podle vlastní fantazie – od věci není ani zavařovací klasika (pepř, nové koření, bobkový list, eventuálně kopr), ani experimenty typu provensálských bylinek.

TIPY & TRIKY

NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
STERILIZACE A STERILOVÁNÍ Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100°C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka. Nechte uschnout. Sterilovat naplněné sklenice lze v zavařovacím hrnci s použitím teploměru, nebo můžete sklenice postavit do pekáče na utěrku, vlít horkou vodu a na 20 minut dát do trouby vyhřáté na 100°C.
POZOR! Při kvašení se uvolňuje CO2, což může vést v krajním případě i k explozi. Bouřlivě kvasící produkt uklidní přesun do chladničky. Přesto buďte opatrní při otevírání nádob. Používejte sklenice určené k fermentování nebo s odnímatelnou gumou. Tescoma nabízí i nastavitelné víčko. Šroubovací sklenici lze rovněž uzavřít na dobu kvašení několika vrstvami plastové fólie a před uložením do chladničky přes ně našroubovat víčko nebo prostě jen počítat s kratší dobou uložení.
ZÁTĚŽ Zelenina ke kvašení musí zůstat ponořená v láku. Jako zátěž lze použít čistý těžší porcelánový talířek s neporušeným povrchem anebo nový plastový sáček naplněný osolenou vodou a dobře uzavřený. Výhodou sáčku je, že ho vmanévrujete i do nádob s poměrně úzkým hrdlem. Prodávají se však i speciální závaží.
RYCHLOKVAŠKY DAGMAR LÁNSKÉ Okurky nakládačky naskládejte do sklenic/e a proložte je koprovou natí (na 1 litr objemu nádob/y přidejte 2–3 stroužky česneku). Zalijte solným roztokem – na 1 litr vody 30 g soli. Povrch zatižte a nechte 2 týdny kvasit.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč