Recept mám od babičky, děti je milují.
Lenka Maryášová, Slavičín
Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 3 žloutky
- špetka soli
- 50 g kvasnice
- 250 ml mléko
- špetka cukru
- 1 malá majonéza (100 g)
- trocha rumu
- 1 zakysaná smetana
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mouky přidáme žloutky, špetku soli, majonézu a vzešlý kvásek připravený z kvasnic, mléka a špetky cukru. Vymísíme hladké jemné těsto, v průběhu mísení přiléváme rum (podle chuti). Těsto má být vláčné, ne tuhé. Necháme vykynout na teplém místě.
-
Pak lžící nabíráme hromádky, prsty jemně roztáhneme a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Těsto můžeme také vyválet a skleničkou vykrajovat kolečka.
-
Usmažené koblížky klademe na papírové ubrousky, aby odsály přebytečný tuk. Natřeme džemem a nahoru dáme kopeček zakysané smetany.