Muffiny jsou rychle a snadno připravený moučník, který má velmi sympatický ‚jednoporcový‘ tvar. Kromě snídaně se také hodí jako sladká tečka na svačinu, nebo si je přibalte s sebou na výlet. Rozhodně doporučujeme mít alespoň jeden recept na muffiny po ruce – a třeba tento se zakysanou smetanou. Jsou jemné, vláčné, jednoduché a přitom chuťově bezchybné. Podávejte je třeba se zavařeninou, čokoládovou nebo citronovou polevou.
Suroviny
Postup
Zahřejte troubu na 200 °C. Smíchejte 250 g hladké či polohrubé mouky, 160 g cukru, 2 lžičky jedlé sody, ½ lžičky prášku do pečiva a ½ lžičky soli.
Zvlášť prošlehejte 2 velká vejce s 200 g zakysané smetany dohladka, vešlehejte 160 ml mléka a 1 lžičku vanilkového extraktu. Vařečkou vmíchejte suchou směs.
Pečte ve formičkách 18 minut, aby vršky byly světle hnědé a špejle vyšla s pár vlhkými drobky. Jezte pocukrované a/nebo se zavařeninou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20 jídel, která děti milují(21 receptů)
- Sladká Amerika: 39 receptů na ty nejlepší americké sladkosti(39 receptů)
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů)