Gratinované brambory představují luxusní přílohu, ale ve větším množství zastanou také roli hlavního jídla. Jejich křupavá krusta je velkým lákadlem ať už v této vegetariánské verzi, nebo pokud se do směsi rozhodnete přidat kousky kuřecího či vepřového masa. Sluší jim také brokolice, hrášek nebo kukuřice.
Suroviny
Postup
Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Zapékací nádobu o litrovém objemu vymažte máslem.
Smetanu, mléko a ¼ lžičky muškátového oříšku vložte do rendlíku, na středním ohni přiveďte k varu a ihned stáhněte z plamene.
Plátky brambor, cibuli, česnek, sůl a pepř navrstvěte do vymazané zapékací nádoby. Navrchu by při tom měla být vrstva brambor. Rovnoměrně zalijte horkou smetanovou směsí.
Dejte do předehřáté trouby a pečte tři čtvrtě hodiny, aby brambory změkly.