Ingredience
- 600 g mouka hladká
- 1 kostka droždí
- špetka cukr krupice
- 250 ml mléko
- 2 vejce
- dle chuti pažitka
- dle chuti petržel nať
- 4 lžíce olej olivový
- 4 stroužky česnek
- 2 lžičky sůl
- na potření vejce
- na posypání sůl hrubá mořská
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do prosáté mouky utvoříme důlek, nadrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi polovinou vlažného mléka. Poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
-
Pak přidáme zbylé mléko, vejce, nadrobno posekané bylinky, olej, na kousky pokrájený česnek a sůl. Těsto dobře prohněteme, utvoříme bochánek, poprášíme moukou a opět necháme v teple zakryté kynout asi 1 hodinu.
-
Po vykynutí těsto ještě znovu propracujeme, rozdělíme na dvě poloviny a z každé utvoříme podlouhlý chleba ve tvaru veky. Oba chleby pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.TIP: Bylinky můžeš zaměnit. Bazalka, tymián či rozmarýn budou stejně voňavé.