Reklama
Bylinkové žemličky
Fotogalerie:

Bylinkové žemličky

Lenka Nádvorníková

Náchod

Lahodná křupavá příloha prakticky k čemukoli. Navíc krásně voní po bylinkách.

Lenka Nádvorníková, Náchod

Ingredience

  • 250 g hladká mouka
  • 180 g polohrubá mouka
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžička cukr
  • 1 lžička sůl
  • špetka pepře
  • 1 lžíce jemně sekané bylinky
  • 1 lžíce olej
  • 250 ml voda
  • hladká mouka na vál
  • 1 vejce na potření
  • na posypání sezamové semínko a kmín

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Smícháme obě mouky, přidáme sušené droždí, cukr, sůl, pepř, jemně sekané bylinky, olej a vlažnou vodu. Z přísad vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  2. Těsto rozválíme na válu posypaném hladkou moukou a tvoříme malé bochánky, které klademe na plechy vyložené pečicím papírem.

  3. Na plechu je ještě necháme chvíli nakynout a pomocí stěrky je téměř přepůlíme. Žemličky potřeme rozšlehaným vejcem a polovinu posypeme sezamem, zbytek kmínem. Pečeme v předehřáté troubě při 190  °C, dokud hezky nezezlátnou.

  4. krok4

Tip redakce

Místo čerstvých bylinek můžeš přidat různé zbytky bylinkových sušených směsí. Pokud použiješ domácí pekárnu, pak si rozhodně ušetříš práci a těsto bude lépe propracované i vykynuté.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (20.8.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hrachová kaše s cibulovými kroužky

Hrachová kaše s cibulovými kroužky

Chtěl ji po mně syn po návratu z Ameriky, recept mám z internetu. ...
Za pár korun /12.12.15
Bramborák s hlívou

Bramborák s hlívou

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Za pár korun /25.01.19
Salát s feta sýrem

Salát s feta sýrem

Zbožňuju feta sýr. Jeho úžasná chuť se dá využít na mnoho způsobů. Používám ho ...
Za pár korun /15.12.08
Ředkvičková pomazánka

Ředkvičková pomazánka

Nejlíp chutná na domácím pečivu.
Za pár korun /31.05.17
Cuketová polévka

Cuketová polévka

Sytá krémová polévka s jemnými nočky.

Jana Satorová, Sobáčov

Za pár korun /05.10.17
Zelné placky

Zelné placky

Se sklenicí piva nemají chybu.

Romana Cílková, Pardubice

Za pár korun /07.02.16
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu