Lahodná křupavá příloha prakticky k čemukoli. Navíc krásně voní po bylinkách.
Lenka Nádvorníková, Náchod
Ingredience
- 250 g hladká mouka
- 180 g polohrubá mouka
- 1 sušené droždí
- 1 lžička cukr
- 1 lžička sůl
- špetka pepře
- 1 lžíce jemně sekané bylinky
- 1 lžíce olej
- 250 ml voda
- hladká mouka na vál
- 1 vejce na potření
- na posypání sezamové semínko a kmín
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Smícháme obě mouky, přidáme sušené droždí, cukr, sůl, pepř, jemně sekané bylinky, olej a vlažnou vodu. Z přísad vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
Těsto rozválíme na válu posypaném hladkou moukou a tvoříme malé bochánky, které klademe na plechy vyložené pečicím papírem.
-
Na plechu je ještě necháme chvíli nakynout a pomocí stěrky je téměř přepůlíme. Žemličky potřeme rozšlehaným vejcem a polovinu posypeme sezamem, zbytek kmínem. Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C, dokud hezky nezezlátnou.

Tip redakce
Místo čerstvých bylinek můžeš přidat různé zbytky bylinkových sušených směsí. Pokud použiješ domácí pekárnu, pak si rozhodně ušetříš práci a těsto bude lépe propracované i vykynuté.