Ingredience
- 500 g brambory vařené
- 1 žloutek
- 100 g mouka hrubá
- 1 lžička sůl
- 20 g máslo
- 1 bílek
- dle potřeby strouhanka na obalování
- dle potřeby tuk na smažení
- na ozdobu petržel nať
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Uvařené vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme žloutek, hrubou mouku, sůl a změklé máslo. Ze všech surovin vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé válečky zúžené na jednom konci, aby byly podobné mrkvičkám.
-
Obalíme je v prošlehaném bílku, ve strouhance a zprudka smažíme ve větším množství oleje ze všech stran.
-
Usmažené mrkvičky pokládáme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Špejlí utvoříme na silnějším konci dírku, do které zastrčíme kousek čerstvé petrželky.
-
Podáváme s kečupem či jiným dipem jako samotné jídlo, ale výborně se hodí i jako příloha, např. k pokrmům se smetanovou omáčkou.TIP: Do těsta je možné přidat najemno strouhaný sýr. Chuť bude pikantnější.