Vždy je lepší použít víc druhů semínek.
Vít Zrzavý, Ostrava
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 100 g hladké kukuřičné mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 2 středně velké uvařené brambory
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky fenyklu
- 1 lžička kmínu
- 50 ml oleje
- 250 ml vlažné vody
- 150–200 g směsi semínek (dýně, slunečnice, sezam atd.)
- 2 lžíce ovesných vloček
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Do mísy prosejeme oba druhy mouky, nasypeme droždí a promícháme. Potom přidáme cukr, jemně nastrouhané brambory, sůl, fenykl, kmín, olej, vlažnou vodu a vypracujeme vláčné těsto.
-
2. Do těsta zapracujeme polovinu semínek a vločky. Zakryjeme ho utěrkou a necháme alespoň hodinu nakynout.
-
3. Pak těsto rozdělíme na osm dílů, z každého uděláme placku, položíme je na plech a necháme opět nakynout.
-
4. Potřeme je vlažnou vodou nebo rozšlehaným bílkem, posypeme zbylými semínky a upečeme v předehřáté troubě. Podáváme samotné se salátem, pomazánkou nebo jako přílohu k masu.