Tato vitamínová bomba je vhodná pro všechny, příjemně povzbudí nejen svou krásnou červenou barvou, ale i svěží chutí.
Jana Gajecká, Ostrava
Ingredience
- 1 střední červená řepa
- 1 kostka masox
- 1 ks skořice celá
- cca 3-4 listy bobkový list
- cca 5 kuliček nové koření
- cca 4 kusy hřebíček
- 1 malý rajský protlak
- 150 ml smetana na vaření nebo šlehačka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Oloupeme si červenou řepu a na struhadle ji nahrubo nastrouháme. Mezitím si dáme vařit 2 l vody spolu s kořením ( je dobré dát si koření do bavlněného pytlíčku nebo do sítka ať jej potom nemusíme lovit a polévku cedit). Do vody přidáme masox a rajský protlak (místo protlaku můžeme použít i pasírovaná rajčata nebo čerstvá rajčata bez slupky).
-
Necháme povařit asi 10 minut. Poté do polévky přidáme červenou řepu, nedáváme ji do hrnce ihned proto, aby zůstala křupavá a nepřišla o své vitamíny. Na závěr do polévky přimícháme smetanu a podle chuti osolíme a opepříme (také můžeme ocukrovat nebo dokyselit citronem nebo octem).
-
Servírujeme s krutonky a je možné dozdobit například dýňovými nebo jinými semínky nebo strouhaným sýrem či zakysanou smetanou.