Jestli má tvá rodina ráda lilek, určitě ho vyzkoušej.
Kateřina Brussová, Olomouc
Ingredience
- 1 středně velký lilek
- 1 rajče (lze i více)
- 1/2 ks středně velká cibule
- 1 stroužek česnek
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžíce majolka
- sůl podle chuti
- trocha oregana
- pár kapek citronové šťávy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Lilek podélně nakrájíme na tenčí pásky a opečeme na velmi malém množství oleje anebo nasucho na pánvi, až změkne a pustí šťávu. Můžeme ho také rozkrojit na půl a upéct v troubě. Rajče spaříme, zbavíme slupky a jadérek.
-
Změklý lilek seškrábneme lžící ze slupky (pokud chceme, můžeme slupku na lilku nechat, ale bez ní bude hmota jemnější), přidáme spařené pokrájené rajče, cibulku, česnek a vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
-
Pak přidáme lžíci majonézy (nemusí být), trošku olivového oleje, podle chuti sůl, oregano, citronovou šťávu a promícháme. Tato skvělá a zdravá pomazánka výborně chutná na opečeném toastu.